Wat is ACT?

Wat is ACT? - ACT in Actie

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een nieuwe vorm van gedragstherapie die je kan helpen om op een handige manier om te gaan met je problemen, zodat je hier niet steeds in vastloopt en je je zo kunt blijven bezig houden met de meer waardevolle dingen in je leven.

Veel van onze handelingen doen we op de automatische piloot. Dit geldt ook voor eten en ons beweeggedrag. Met ACT leer je vaardigheden waardoor je minder op de automatische piloot gaat leven. Je leert stil te staan en te kiezen op basis van wat jij persoonlijk belangrijk vindt. Waarom wil je afvallen, aankomen of anders met eten omgaan? Waarom is dat belangrijk voor jou?

Anderzijds wordt er gekeken naar je gedragspatronen en leer je vaardigheden om wellicht andere keuzes te maken en daadwerkelijk te komen tot duurzame gedragsverandering en daarmee veranderingen in je eetpatroon.

Samen met je ACT-coach bekijken jullie of en in welke mate je stil gaat staan bij de omgang met negatieve gedachten en emoties. Want het valt niet mee om dingen anders te doen. Vervelende gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat we ons rot voelen waardoor het moeilijk wordt om te kiezen voor wat we belangrijk vinden en we weer terug schieten in onze automatische piloot, dus oud gedrag. Je leert met ACT om op een andere manier om te gaan met moeilijke gedachten of regels die je voor jezelf hanteert. Dat gebeurt niet door je vervelende gedachten te bestrijden met positieve gedachten. Je kunt namelijk nog zo hard proberen om te relativeren of jezelf te overtuigen dat je positief moet blijven of dat anderen het veel zwaarder hebben, maar wetenschappelijk onderzoek laat zien dat dat op de langere termijn zeker niet altijd werkt! En waarschijnlijk heb je zelf die ervaring ook wel. Met ACT leer je te accepteren wat je niet kunt veranderen. Je leert om problemen en moeilijkheden te erkennen voor wat ze zijn zonder dat je er steeds tegen blijft ‘vechten’.

6 componenten

 • Acceptance: Omgaan met obstakels.
  • Voelen: Ruimte maken voor vervelende gevoelens (Acceptance*).
  • Denken: Afstand nemen van moeilijke gedachten (Defusie*).
  • Zelfbeeld: Op een andere manier naar jezelf kijken (Zelf als Context*).
  • Aandacht: Aandacht leren richten op het Nu (Hier en Nu*)
 • Commitment: Investeren in jezelf.
  • Oriënteren: Stilstaan bij wat jij echt belangrijk vindt (Waarden*).
  • Investeren: Investeren in de dingen die jij belangrijk vindt (Toegewijd Handelen*).

Resultaat: Persoonlijke veerkracht: Vermogen om mee te buigen met de obstakels, zodat je kunt
blijven investeren in de dingen die je belangrijk vindt (Psychologische Flexibiliteit).

ACT is een bewezen effectieve therapie voor verschillende problemen, waaronder angst, depressie
en lichamelijke ongemakken. Echter, ACT is niet alleen bruikbaar als je problemen hebt, je kunt het
ook gebruiken om je kwaliteit van leven te verhogen en je persoonlijke veerkracht te vergroten.

Inhoud programma

Tijdens de intake zoomen we in op wat jij belangrijk vind in het leven en welke doelen jij wilt behalen. In de 3 consulten daarna krijg je vaardigheden aangeleerd en gaan we actief oefenen met deze vaardigheden, zodat jij de regie over je leven weer in eigen handen kunt nemen.

1x intake 30 minuten
3x vervolgconsult 30 minuten

Investering:

Totaalpakket intake + 3 consulten: € 120,-
Los vervolgconsult € 35,- voor 30 minuten per consult.

Aanmelden

Wil jij je aanmelden voor dit traject of heb je nog vragen? Vul jouw gegevens dan hieronder in en we nemen contact met je op!

Aanmelden ACT
Voornaam
Achternaam
Sending
8.2
248 klanten waarderen ons gemiddeld met een 8.2/10

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.


Chat openen
Korte vraag? Stel hem hier! 06 22673530
Hoi! Waarmee kunnen we je helpen?